Flytande tusch och bläck

Flytande tusch och bläck på flaska används gärna av designers, illustratörer och konstnärer världen över. Dessa teknikers levande och mångsidiga uttryckssätt kan skapas med till exempel stålpennor, pipetter, reservoarpennor och airbrush, liksom penslar givetvis. Kalligrafi, modeteckningar eller kanske färgsprakande blommor står på dagens agenda?

Vad är skillnaden mellan tusch och bläck?


Tusch är pigmentbaserat, har god ljusäkthet och är vältäckande (men kan blandas ut för mer transparens), medan bläck är en flytande vätska baserat på syntetiska färgämnen.

Tips! Använder du reservoarpenna till tusch eller bläck, tänk då på att det bör vara en vattenlöslig färg, även när den torkat och att den inte innehåller för grova pigment.

Tusch används flitigt för teckning, kalligrafi och färgläggning. Vi har tuscher som torkar vattenfast, men som kan blandas med vatten tills dess. Dessa upplevs som extra fylliga, medan de som inte torkar vattenfast ändå kan blandas med vatten och ger rikligt med färg. En del flytande tusch kan liknas vid flytande vattenfärg, men upplevs mer briljanta, färgintensiva och täckande. Verktyg som används med tusch är ofta markers, kalligrafipennor, fineliners och, givetvis, tuschpennor.

Reservoarpennans bästa vän – bläcket! Skriv en vacker inbjudan, måla med bläck på syntetiskt papper med pensel, växla mellan skarpa detaljer och tunna slöjor av färg, blås ut färgen eller droppa bläck med pipetten. Här har du möjligheternas färg! Det är inte för intet som blommor, djur och kontrastrika stadsmiljöer ofta målas med just bläck. Olika bläck har olika egenskaper, testa dig fram!

Vi rekommenderar att du förvarar dina färdiga alster i mappar, så att du undviker färgförändringar från lampor och solljus. Vi har mappar i olika utföranden och du hittar dem här.