Penslar för målning med akryl- och oljefärg

På IN-EX har vi ett mycket stort utbud av penslar. Vi har konstnärspenslar till akryl- och oljefärger från märken som Winsor and Newton, da Vinci, Mal-Zeit, AMI med flera.

Även om vissa penslar rent tekniskt fungerar optimalt med en viss typ av färg, så är det ändå väldigt individuellt vilken typ av pensel man som konstnär upplever fungerar bäst till ens egen måleriteknik. Det finns minst lika många olika personliga målningstekniker som det finns konstnärer, därför tycker vi på IN-EX att vårt stora sortiment av penslar är extra motiverat.

Pensel med naturborst eller syntetborst?

Generellt säger man att penslar med naturborst (svinborst) har fördelarna att tack vare strånas oregelbundna yta kunna ge en levande yta med synliga penseldrag. Svinborst upplevs till exempel ofta vara extra bra till tjockare färg, då den klarar av att "flytta" denna. Ett exempel är våra Winsor and Newton Winton-penslar, som finns i flera olika former.

Penslar med syntetborst är extra lämpliga att använda som akrylpenslar, då akrylfärg tenderar att slita mer på penslar i naturborst. Penslar med syntet är också lättare att rengöra, tack vare sina jämna strån. Penslar med syntet ger jämnare ytor än borst, och håller sin form mycket bra. Våra Winsor and Newton Galeria-penslar är ett bra exempel på kvalitativa penslar med syntethår, som självklart finns i många olika storlekar och format.

Bästa formen för akryl- och oljefärgspenslar?

Runda och flata penslar, filbert eller moddlare, vilken ska man använda? Vanligast till olje- och akrylmålning är en flat, långskaftad pensel. De filbertformade (s.k. kattungsform) som är bågformad upptill uppskattas också till flertalet tekniker. Moddlare som är breda och har platta skaft är bra till stora ytor. Runda penslar passar för t ex  mönster, och svepande drag.

Här hittar du utan tvekan en pensel som passar just ditt måleri!