Penslar

Penslar, dessa mångsidiga, fantastiska verktyg! Vi har konstnärspenslar och hobbypenslar av alla slag, så även penselset för olika färgtyper med sorterade storlekar. Osäker på vilken pensel du behöver idag? Se vår lilla penselguide nedan!

Till produkterna »

Penslar och deras egenskaper

Akvarellpenslar – Ska du måla med akvarellfärger är det en akvarellpensel du ska ha, punkt. För att få den typiskt flytande, levande känslan i din akvarellmålning ska du välja en akvarellpensel som är mjuk, som håller färg och vatten bra och som håller ihop sin spets även i stora penselstorlekar.

Penslar för olja och akryl – Regel nummer ett: Det finns inga regler. Använd den pensel som matchar din egen individuella teknik bäst. Dock finns en generell åsikt om att penslar av naturborst passar bra till tjockare färg så som olja, och ger en levande yta med synliga penseldrag. Ska du måla med akryl är penslarna av syntet lämpliga då de inte slits lika lätt, de är lätta att rengöra och de ger ett jämnt resultat.

Övriga penslar så som moddlare, shapers och solfjäderborst

En moddlare, även fördrivare kallad, använder du för att fördriva och släta till färgen och få en snygg finish. De används ofta till att måla större ytor så som skåpsluckor, dörrar och snickerier. Moddlaren är platt och bred till sin karaktär.

En shaper, silikonpensel, använder du för att applicera färg, som stompfer eller för att skapa mönster. Den passar fint för olja, akvarell, pastell, blyerts, kol och akryl till exempel. Perfekt för porslinsmålning!

Solfjäderborst används när du vill få specialeffekter, som till exempel att dra flera parallella linjer eller cirkelformade penseldrag. Ska du måla moln är detta penseln för dig.

Produkter: