Akvarellmålning – tekniker och tips

Akvarellfärg består av tunt rivet färgpigment, vatten och bindemedel. Färgen är vattenburen och oftast transparent, och målas gärna på ett lite tjockare  akvarellpapper med lätt sugande effekt. Förslagsvis använder man ett akvarellblock med limmade ark, för att hålla pappret på plats och undvika att det ändrar form av fukten i färgen. 

Akvarellmålningens tekniker – i vått och torrt

För att måla med akvarell bör man använda sig av en akvarellpensel med tydlig tjocklek - så den kan hålla mycket vatten - men med smal distinkt spets för att kunna göra fina linjer. Penslar med rödmårdhår håller både vätska och färg mycket bra, men numera finns även utmärkta alternativ där penseln istället innehåller syntethår.

Två grundläggande akvarellmålnings-tekniker:

  • Vått i vått – innan man börjar måla fuktas pappret lätt med svamp, sprayflaska eller liknande och därefter målar man som vanligt med våt färg. Här uppnås ett mjukt resultat där färgerna blandas, vilket de inte gör när man målar med Vått på torrt-teknik.

  • Vått på torrt – Man målar med våt färg direkt på torrt papper, färgerna blandas därför inte.

Akvarell-tips för nybörjare - steg för steg

Man brukar säga att akvarellmålning är en subtraktiv teknik, dvs det du ser på den färdiga målningen är underlagets färg (vitt) minus det som akvarellfärgerna filtrerar bort. Man målar helt enkelt inte vitt, utan för de partier i målningen som man vill ha i ljusare nyans använder man sig av mindre pigment i penseln. Rent praktiskt börjar man med de ljusare delarna av motivet, och arbetar sig sedan fram mot de mörka. Att göra tvärtom är alltså inte ett bra alternativ eftersom färgen är transparent.

Akvarellfärg finns att köpa hos IN-EX antingen i kakor (halvkopp eller helkopp) eller i tub, i studiekvalitet eller högsta konstnärskvalitet. Du kan självklart välja mellan att köpa enstaka färger eller ett samlingskit.

För dig som vill börja måla med akvarell kanske för första gången, har vi praktiska startkit i flera storlekar kompletta med flera akvarellmålnings-tips.

Välkommen till akvarellens värld!