Börja måla med våra färgset

 

Att testa en ny målarteknik är spännande och sätter fart på kreativiteten. Likaså om du är van vid tekniken och vill ha ett praktiskt kit med allt du behöver samlat. Här har vi valt ut praktiska startpaket med akrylfärger, akvarellfärger, oljefärger, gouache och målarset för barn, från ledande tillverkare på marknaden.

Så ta tag i penseln, välj en färgteknik och upptäck en ny värld av möjligheter!

Hur fungerar akryl?

I snart 100 år har akrylfärg varit ett populärt val för både nybörjare och proffs. Det är en flexibel teknik där du kan använda i princip vilka verktyg som helst; pensel, svamp, målarkniv, schabloner…

Akrylfärg är vattenbaserat, vilket gör den snabbtorkande (cirka 30 min) och enkel att arbeta med. Den korta torktiden gör färgen tacksam att måla detaljer med och skulle du måla ”fel” kan du snart göra ett nytt försök. Måla med den som den är, eller späd ut den med lite vatten för att göra den tunnare och än mer lättarbetad. Akrylfärg kan du använda på de flesta ytor, så länge de är fria från fett.

Levande målning med akvarellfärger

Akvarell är en målarteknik där du med hjälp av vatten målar fram transparenta lager och på så vis får en levande lyster. Här använder man sig av två olika tekniker; vått i vått eller vått i torrt. Med vått i vått blandar du färgerna med varandra på ett blött underlag, medan vått i torrt innebär att du blandar färgerna med vatten och målar på ett torrt underlag. Färgen torkar snabbt, så planera dina penseldrag.

Med akvarellpapper som är särskilt utformade för akvarellfärg får du rätt förutsättningar för din målning. Du hittar akvarellpapper här.

Skapa konst med klassiska oljefärger

Oljefärg har använts i konstens värld ända sedan 500 e. Kr. Inte så konstigt, med tanke på vilka fantastiska möjligheter denna teknik ger. Det är dock en tidskrävande process då oljefärg torkar långsamt och kräver mycket träning för att uppnå önskat resultat. Fördelen är att du kan arbeta fram ditt motiv under en längre tid och skapa levande färgtoner. Med olika målarmedier och penslar får du oändliga valmöjligheter!

Vad är gouache?

Gouache är en täckande vattenfärg, som tillverkas av ett grövre pigment än vad som ingår i transparenta akvarellfärger. Gouachefärg kan blandas med vatten och likt akvarellfärgen torkar den inte vattenfast. Här är akvarellpapper med slät yta ett bra alternativ som underlag.

Målarset för barn

Målarfärger för barn ska vara lättarbetade, lätta att torka av, vänliga mot huden ¬– och inspirera till kreativitet. Det är just sådana målarset du hittar här!